top of page

Boodschapper van vrede en geluk


Vanmorgen werd ik wakker en het eerst hoor ik sirenes van politie of ambulance. Op de achtergrond het lawaai van de snelweg die wel twee kilometer ver weg loopt. We zitten met ons chalet in het bos en toch klopt het niet.


Mijn gedachten dwalen af naar Zweden. Het moment dat ik om 5 uur 's morgens naar het dal liep onder ons. Een serene rust daalde over mij neer. Boven de beek hing een lichte mist en je kon precies zien waar deze liep. Een bever die onder water was gedoken toen ik er stil bij stond.

Het geluid van kraanvogels door het dal zal ik niet snel vergeten.

Niet voor niets zijn dit de vogels die symbool staan voor wijsheid, gezondheid en loyaliteit. De boodschappers van vrede en geluk.

Dit moment, waar ik toevallig een opname van maakte zegt genoeg over het leven. Hier gaat het om de liefde naar elkaar. Het zorgen voor een ander en het vertrouwen in elkaar.

Hoe langer Grietje en ik hier weer zijn hoe meer het opvalt dat het menselijk gezicht aan het verdwijnen is.

Als ik lees dat een bestuurder roept dat mantelzorgers samen met professionals moeten gaan samenwerken denk ik dat mensen niet snappen waar het om gaat. Dezelfde bestuurder is blij dat er familie 24 uur aan het helpen is in zijn zorginstelling. Weet deze man hoe zwaar het is als een dierbare is opgenomen en volgens de eed je er alles aan moet doen om de juiste zorg te bieden.

Zelfredzaamheid is het grote toverwoord omdat er een personeelstekort is. Niet de mens centraal maar de financien.


Waar zijn we op weg naar in dit land waar tekorten al 30 jaar geleden waren. Waar zorgvoorzieningen die hun zaakjes op orde hadden geen personeelstekorten hadden. Waar Werkers in de zorg werden gewaardeerd. Een prachtig land maar waar gaat dit naartoe. Mantelzorgers die het werk moeten gaan overnemen. Loop maar eens een dagje mee met iemand die dag en nacht loopt te zorgen. Helpen mooi maar wel vrijwillig!


Volgende week reizen we weer af en ik hoop dat de kraanvogels er nog zijn. Zij weten waar het in dit leven om gaat.


Ik wens deze bestuurders die geen weet hebben wat er allemaal op de werkvloer en thuis speelt heel veel wijsheid.


Een mooie dag en laat het filmpje maar mooi op je inwerken.


69 weergaven6 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Zure regen

6 Comments


Unknown member
Oct 04, 2023

Mooi Jan, wat jij zegt; weet deze man hoe zwaar het is als een geliefde wordt opgenomen? Ik denk dat er nu alleen naar het financiële plaatje gekeken wordt; en de mantelzorger in het pakket wordt opgenomen als “verzorger”.


Afgelopen maanden mantelzorger geweest samen met mijn man; dag in, dag uit; de zorg voor onze neef.

Je staat klaar, doe dit uit liefde, je bent er!

Dankbaar dat hij zijn laatste week mocht doorbrengen in het Hospice, waar wij ontzorgt werden. Dan ben je er nog voor hem, maar je kunt nu er helemaal voor hem zijn. Natuurlijk is de mantelzorger belangrijk voor hun naasten; maar de professionele zorg moet er zijn en blijven.


Maar de menselijkheid verdwijnt en daarmee…


Like

Unknown member
Oct 04, 2023

Ik lees je verhaal Jan en denk na !

Ik zelf denk er iets anders over .

Als ik op mijn werk ben en er is weer zo weinig personeel dan ben ik blij met mantelzorgers die bv de nagels knippen van hun geliefde . Of als ze er zijn even iets overnemen . Ik verwacht niet dat ze alles doen maar gewoon even iets over nemen is al heel fijn .

Ik begrijp goed dat mantelzorgers over belast kunnen zijn maar wat moeten we als wij als zorg gevers overbelast raken en uitvallen.


Hef zorgsysteem wat we ooit kende zal moeten veranderen .

Hierbij niet zeggen dat mantelzorger veel meer moeten doen maar wel dat ook zij , als…


Like

Unknown member
Oct 03, 2023

Volkomen met jullie eens! De mantelzorgers zijn er voor als naasten van tijd tot tijd aanwezig zijn wanneer het nodig is en/of de gelegenheid daartoe is - niet als deel van het zorgpakket en/of aanvulling van het gat in de professionele zorg.

Als het contractueel tussen de zorgverleners en het persoon dat zorg nodig heeft - dan wel de familieleden die eveneens als (vertegenwoordigende) mantelzorgers optreden, vastgelegd is, moeten de zorgverleners in de eerste plaats er voor zorgen dat er van de zorgverleners uit 100% zorg in het zorgpakket (of het nou 24/7 of een paar uurtjes per dag[en] in de week is) met de daarin omschreven taken voorzien is, en hiervan niets van afgeweken kan én mag worden,…


Like

Unknown member
Oct 03, 2023

Ohh Kraanvogels op schiereiland Rügen gezien vorige week. Hele groepen. Later las ik dat ze daar landden op hun trek. Hoop dat jullie ze ook tegen komen.

Verder krijg ik spontaan jeuk van de opsomming van de bestuurder in dat geplaatste stukje.En hij vind het nog geweldig ook dat de naaste zo veel doen.

En samenwerken??? Men gaat er gewoon vanuit dat de familie bepaalde taken op zich neemt. Ze blijven gewoon liggen. Dat heet in mijn ogen afschuiven.


Like

Unknown member
Oct 03, 2023

Ahhh jullie komen al gauw weer hierheen!

Dat word weer genieten van de rust en de stilte😘

Like
Unknown member
Oct 03, 2023
Replying to

Maar dán moet mem wel als zodanig gezond zijn en blijven, want zodra het voor haar te moeilijk zou kunnen gaan worden… is geen genieten van de rust en de stilte. 🫤 Als ze naar Zweden 🇸🇪 gaan afreizen zoals straks het geval is, moeten ze natuurlijk eerst wel volledige zekerheid hebben dat met mem niets aan de hand is - al is de zorg uiteraard gewaarborgd!

Like
bottom of page