top of page

Bent u bang om dementie te krijgen?

Bijgewerkt op: 21 sep. 2022
Een prachtige rit van 30 kilometer door de heuvels van Värmland bracht ons bij het prachtige kerkje aan een meer. Een aankondiging in het Zweeds een dag eerder op een panflet bij het parochiegebouw in Gräsmark gaf dat er de volgende avond een mooi zangkoor zou optreden. Tot twee maal toe hadden wij dit gelezen. We waren zelfs bij de grote kerk geweest in Sunne 20 km terug. Vonden het daar al druk en maakte nog een leuke opmerking "Er staan hier veel auto's. Zal wel een prachtige voorstelling zijn."


Geen auto of levende ziel te bekennen. Een oude dame op het kerkhof die geknield zat voor een graf.

Politieagenten in een auto langs de kant waren in slaap gevallen.

Een blik op het panflet deed ons schamen. Zelfs in het Zweeds kon je erop uitmaken dat het verplaatst was naar de grote kerk. Allebij hadden wij dit niet gezien. Op die momenten zeggen we tegen elkaar 'we lijken wel dement'.

Gelukkig konden we er hard om lachen. Stonden we daar en hadden we een mooie Zweeds zangkoor kunnen aanhoren.


Ondertussen was het schemerig geworden. Een zeer stille weg door de heuvels, bossen en het meer deed ons op onze hoede zijn en bracht ons de snelheid terug. De verhalen van zeer grote Älgen die plotseling de weg overstaken in het natuurgebied maakte ons alert. Achter iedere boom zagen wij een Älge of een Rendier, Lynx of Vos. Na een lange rit kwamen we aan bij het mooie rode houten huisje.


Ik zocht naar de sleutel en kwam erachter dat Grietje hem in haar tas had gestopt. Ik wist het weer gelukkig. Regelmatig zoeken we naar sleutels of telefoon, bril of andere dingen. We zijn soms zo druk met andere zaken bezig dat we niet opletten.


Herkent u dit soort momenten dat u zich gaat afvragen of je dement aan het worden bent.


Een herinnering aan een blog kwam naar boven. Mijn vraag was toen; 'Bent u wel eens bang om dementie te krijgen?' Iedereen kent bijna wel iemand die de ziekte van dementie heeft of heeft gehad. We worden allemaal ouder dus lijkt het erop dat veel meer mensen de ziekte krijgen. Toch zien we de laatste jaren is er weinig aandacht voor een gezond leven. Denk aan de plastic soep, volle winkels met ongezonde voeding, minder aandacht voor healthy ageing en slechte levensgewoonte.


Een meerderheid (73% )van de 355 stemmers koos voor 'ja' Dat zijn relatief veel mensen. Het is wel iets om over na te denken.


We zijn vanmiddag in het prachtige kerkje geweest. De oude dame die wij gisteren spraken liet ons binnen en was trots om het te laten zien.


We maakte foto's en spraken met de dames binnen over een rood huisje wat daar in de buurt te koop staat. De dames hoopte dat we daar kwamen wonen.


Op de dag dat ik deze blog plaats is het Wereld Alzheimerdag. Laten we erbij stil staan waarom we toch bang zijn om de ziekte van dementie te krijgen. Is het misschien nu tijd om onze levensgewoonten te gaan aanpassen🍄🥝🥑🏃‍♀️🏃‍♂️.


Is voorkomen niet beter dan genezen!64 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2件のコメント


不明なメンバー
2022年9月24日

On Sunne, Värmland

いいね!

不明なメンバー
2022年9月21日

voorkomen is beter dan genezen (=door voorzichtig te zijn kun je problemen en ongelukken voorkomen) Dat geldt inderdaad voor heel veel zaken, sommige dingen gebeuren gewoon en zijn helaas niet te voorkomen. Konden we alles in deze wereld maar voorkomen. Geen armoe, geen ziekte, geen ongeluk, geen oorlog, en ga zo maar door. Maar enige allertheid is wel op zijn plaats. Fijne dag verder in Zweden. PS - in welke regio verblijven jullie?

いいね!
bottom of page